تندرستی با کاھش مصرف "روغن" و "نمک"
درحال حاضر با افزایش مصرف فستفودھا در جامعه که سرشار از روغن
و نمک بالا ھستند، میزان چاقی و بیماریھای قبلی و عروقی رو به
افزایش است و ھمین امر باعث شده که بیماریھای قلبی و عروقی به
عامل اول مرگ در بین افراد کشور تبدیل شود .
تحقیقات نشان داده است که پیروی از یک تغذیه سالم و کاھش مصرف
نمک و روغن تا ۵٠ درصد از ابتلا به سرطان و تا ٣٠ درصد از ابتلا به انواع
سرطانھا جلوگیری میکنند .مصرف زیاد نمک و روغن در ایجاد بسیاری
از بیماریھا از جمله؛ بیماریھای قلبی و عروقی فشار خون موثر ند. می
توان گفت، کاھش مصرف آنھا می تواند در پیشگیری و کنترل بسیاری از
بیماری ھا تاثیر بسزایی داشته باشد.
بطوریکه کاھش ۶ گرم نمک دریافتی در روز باعث کاھش ٢۴ درصد
سکته مغزی و کاھش ١٨ درصد بیماری ھای عروق کرونر می شود .
مصرف زیاده از حد روغن نیز باعث بروز چاقی می شود . ھمچنین امکان
افزایش فشار خون و درنتیجه خطر ابتلا به ، ( LDL ) افزایش کلسترول بد
امراض قلبی عروقی را فراھم می آورد .
١- حتی الامکان مصرف غذاھای چرب و آغشته به روغن را کاھش داده و
اعتدال در مصرف منابع روغن و چربی را رعایت کنید .
٢- از مصرف غذاھای سرخ کرده خودداری و در صورت لزوم برای مصارف
سرخ کردن فقط از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده شود .با توجه به
اینکه روغن مایع مخصوص سرخ کردنی در مقابل حرارت پایدارتر است ،
اما این موضوع بدان معنی نیست که از این نوع روغن چندین بار می توان
استفاده کرد .ھمچنین توصیه می شود، از روغن مخصوص سرخ کردن در
٢ بار آن ھم با فاصله طولانی ، – صورت عدم تغییر رنگ و حالت حداکثر ٣
حداکثر در طول یک روز استفاده شود .
٣- بھتر است از روغن ھای مایع برای مصارف پخت و پز و سالاد استفاده
شود . روغن مایع به دلیل اینکه حاوی اسیدھای چرب غیراشباع فراوان و
فاقد کلسترول است به روغن جامد ارجحیت دارد. روغن جامد ھیدروژنه
به دلیل اینکه میزان بالای اسیدھای چرب اشباع و وجود اسیدھای چرب
ترانس خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را افزایش می دھد.
۴- استفاده از حرارت بالا باعث ایجاد ترکیبات شیمیایی نامطلوب در روغن
می شود . وقتی غلظت این ترکیبات زیاد باشد در نتیجه باعث کدری ،
بدبویی و غلیظ شدن روغن می شود . حرارت بالا ھمچنین باعث دود
کردن روغن می شود بنابراین روغن با شعله کم حرارت داده شود و از
مصرف مجدد روغن حرارت دیده پرھیز شود ، بنابر این روغن نباید در ھیچ
مرحله ای بوی تند داشته باشد ، ظھور بوی نامطبوع نشانه فساد روغن
است .
۵- ھنگام خرید روغن به مشخصات درج شده روی لیبل محصول از نظر نام
شرکت تولید کننده ، شماره پروانه ساخت ، آرم سیب مانند سازمان غذا
و دارو ، تاریخ تولید و انقضاء و نیز میزان اسید چرب ترانس و اسید چرب
اشباع آن توجه کنید . ھر چه اسید چرب ترانس روغن کمتر از ١٠ درصد
باشد از نظر تغذیه ای سالم تر است .
۶- روغن ماھی ، روغن زیتون و مغزھا از منابع بسیار خوب روغن می
باشند. روغن ماھی به دلیل دارا بودن اسیدھای چرب امگا ٣ و روغن
زیتون و مغزھا که به دلیل دارا بودن اسید اولئیک فراوان که باعث کاھش
می شود لذا میتوانند در طبخ غذا به جای روغن ( LDL ) کلسترول بد
ھای جامد و کره حیوانی و مارگارین استفاده شوند .
توصیه ھایی در خصوص میزان مصرف نمک خوراکی
استفاده بیش از حد نمک در غذاھا و ھمچنین تنقلات باعث اختلال در
کارکرد کلیه ھا ،ھمچنین بروز بیماریھا ی قلبی و عروقی و غیره می
شود.
طبق توصیه سازمان بھداشت جھانی ، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک
۵ گرم می باشد ، این در حالی است که میزان مصرف نمک در کشور ٣ تا
٢ برابر این مقدار برآورد شده است، به طوری که استاندارد مصرف نمک
روزانه حدود ٢ تا ۴ گرم است، مردم کشور ما دو برابر چیزی حدود ١٠ تا
١۵ گرم روزانه مصرف میکنند و ھمین آمار بالای میزان مصرف باعث
شیوع فشارخون، پوکی استخوان و سرطان در بین افراد شده است. این
میزان نمک شامل نمک نمکدان و نمک موجود در مواد غذایی شور مانند
خیار شور و انواع شورھا ، تنقلات شور مانند چیپس ، چوب شور و آجیل و
مغزھای شور ، غذاھای آماده مانند سوسیس ، کالباس ، ھمبرگر و ....
لبنیات شور و انواع کنسروھای غذایی و نیز نمک آشپزخانه و سفره که
زمان طبخ یا سر سفره به غذا اضافه می شود.
در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیه ھا
یا یکی از سیستم ھای مربوط به دفع ؛ نمک اضافی موجب تجمع آب در
بدن شده و ایجاد ورم در تمام و یا قسمت ھایی از بدن می نماید . مصرف
زیاد نمک و غذاھای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز
بیماری ھای قلبی و عروقی به ویژه در افراد دارای سابقه این بیماریھا در
خود یا خانواده است .
لذا توصیه می شودمیزان نمکی که ھنگام پخت به غذا اضافه می شود را
کاھش دھید و در سر سفره غذا از نمکدان استفاده نکنید .
ھمچنین نمک و غذاھای شور به مقدار بسیار کم مصرف شود.
- ۹۴/۰۷/۲۸
مرسی
مفید بود